Africa Film Festival 2022

When
25-10-2022 - 28-10-2022 from 20:00 to 23:00
Where
De Centrale, Ham 72, Ghent
Organizer
Africa Platform of Ghent University Association

 

AFRIKA FILMFESTIVAL GENT (25 – 28 oktober 2022, DE CENTRALE)

Tickets via https://www.decentrale.be/nl/afrika-filmfestival-9

 

PROGRAMMA

OPENINGSAVOND : Dinsdag 25 oktober, om 20u00 (Turbinezaal)

Tickets: € 2 (Uitpas kansentarief), € 4 (Uitpas), € 7 (vvk), € 10 (adk)

 

- Officiële opening


- Kortfilm: Astel van Ramata-Toulaye Sy (Senegal, 2021) (24 min.)  

Cast: Hawa Mamadou Dia, Amadou Diallo, Cherif Amadou Diallo

Gesproken: Wolof/Ondertiteld: Engels

Winnaar Golden YAFMA Fiction 2022

De 13-jarige Astel zorgt samen met haar vader voor hun kudde koeien in Fouta, een afgelegen gebied in het Noorden van Senegal. Haar vader vindt dat het tijd wordt dat ze net als alle andere vrouwen op het land gaat werken. Maar het liefst is ze elke dag bij haar vader en de kudde koeien. Wat voor invloed hebben deze veranderingen op Astel en de band met haar vader?


- Hoofdfilm: Juwaa van Nganji Mutiri (België/DR Congo, 2021) (85 min.) (GENTSE PREMIERE!)

Cast: Babetida Sadjo, Edson Anibal, Francisco Yvan Luzemo, Senso Nzuzi, Ady Batista

Gesproken: Frans/Ondertiteld: Nederlands

Amani is tien jaar wanneer hij na een traumatische nacht in Kinshasa wordt gescheiden van zijn moeder. Hij wordt opgevangen en opgevoed door zijn grootmoeder. Nu, nog eens tien jaar later, arriveert hij in Brussel, waar zijn moeder een nieuw leven heeft opgebouwd. Moeder en zoon proberen de band weer aan te halen, maar de demonen uit het verleden achtervolgen hen. Zullen ze de kracht en de moed vinden  die samen te overwinnen?

 

In aanwezigheid van Nganji Mutiri, Babetida Sadjo en Edson Anibal

 

- Openingsreceptie omstreeks 22u15

 

Woensdag 26 oktober

Om 14u30 (Turbinezaal)

 

Ciné concert “Afrika swingt”

Opening FilemKING- Filmfestival voor en door Kinderen In Gent

Tickets: € 2 (Uitpas kansentarief), € 4 (Uitpas), € 7 (vvk), € 10 (adk)

Kinderen: € 4 (vvk), € 7 (adk)

Een reeks van animatiefilmpareltjes met alles wat Afrika te bieden heeft; muzikaal begeleid door de Wereldmuziekschool “De Centrale”. Een verrassende ontdekking voor de hele familie! In samenwerking met vzw Filemon (www.filemon.be/filemking).

 

Om 20u00 (Turbinezaal)

Tickets: € 2 (Uitpas kansentarief), € 4 (Uitpas), € 7 (vvk), € 10 (adk)


- Kortfilms :

Sorry Baba van Samah Saadi en Yunes Monjar (België, 2021) (11 min.)

Cast: Idriss Bensbaho, Noureddine Farihi, Nathan Christiaensen

Gesproken: Nederlands en Arabisch/Ondertiteld: Engels

Saïd, een twintiger van Marokkaanse afkomst, heeft van jongs af aan van zijn vader meegekregen dat hij altijd het hoofd koel moet houden om conflicten te vermijden. Wanneer het aantal confrontaties zich in snel tempo opstapelen, groeit Saïds frustratie en dreigt hij de controle te verliezen.

 

In aanwezigheid van Samah Saadi en Yunes Monjar

 

Cloud van Mohamed Charef en Tour ad Kane (België, 2022) (23 min.)

Cast: Natalija Surlich, Eliza Moreels, Lieven Bruyneel, Ahmed Charef, Tourad Kane, Sammy Babaian.

Gesproken: Nederlands

Cloud vertelt het verhaal van twee jonge vrouwen uit twee verschillende werelden – Celeste en Elza – die een diepe vriendschap opgebouwd hebben maar hun donkerste geheimen niet met elkaar kunnen delen. Elza lijkt een goede relatie te hebben met haar vriend Noah, maar gaandeweg wordt duidelijk dat er een en ander mis loopt.

 

In aanwezigheid van Mohamed Charef en Tourad Kane

 

-Hoofdfilm: The Gravedigger’s Wife van Khadar Ahmed (Somalië/Finland, 2021) (82 min.)

Cast: Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim
Gesproken: Somalisch/Ondertiteld: Engels

Guled en Nasra, een liefdevol koppel, wonen met hun zoon Mahad in de buitenwijken van de stad Djibouti. Nasra heeft dringend een dure operatie nodig om een chronische nierziekte te behandelen. Guled werkt hard als doodgraver en kan amper de eindjes aan elkaar knopen. Hoe komen ze aan het extra geld om Nasra te redden en de familie bij elkaar te houden?

 


Donderdag 27 oktober, om 20u00 (Turbinezaal)

Tickets: € 2 (Uitpas kansentarief), € 4 (Uitpas), € 7 (vvk), € 10 (adk)


- Korte documentaire: Muziekgrenzen verkennen op het scherp van de snee - Yelemani Trio ft. Wassa Kouyaté – van Ashti Malki en Shalan Alhamwy (België/Burkina Faso, 2022) (20 min.)

Gesproken: Nederlands en Frans/Ondertiteld: Nederlands

Het Gentse Yelemani Trio (BF-B-I) nodigde begin 2022 Wassa Kouyaté uit Mali uit voor een samenwerking. Intercultureel Centrum De Centrale (Gent) legde het traject vast in een documentaire. We volgen het viertal tijdens de eerste repetities, én de eerste try-out. De makers polsen naar wat deze muzikanten drijft. We zien en horen hoe ze artistiek op verkenning gaan, laag na laag nieuwe nummers creëren, én hoe kritische teksten een plaats krijgen. Ze gaan een fascinerende dialoog aan en verrassen met een onwaarschijnlijk klankavontuur. Een aanstekelijke ontmoeting vol enthousiasme en spelplezier!


- Hoofdfilm: Duga, les charognards van Abdoulaye Dao and Hervé Eric Lengani (Burkina Faso, 2019) (92 min.)

Cast: Charles Wattara, Adboulaye Komboudri, Orockya Alorabou, Serge Henry

Gesproken: More, Bambara en Frans/Ondertiteld: Engels

Wanneer zijn vriend Philip sterft, blijft Rasmané achter met het lijk. Omdat Philip zich niet hield aan bepaalde tradities, willen de dorpsoversten hem niet in het dorp begraven. Voor Rasmané is dit het begin van een odyssee door Burkina Faso. Het blijkt niet makkelijk om een lichaam te begraven van een persoon die niet gedoopt is, geen moslim voornaam heeft en geen lid is van een van de religieuze gemeenschappen van het land.

 

-Concert: Yelemani Trio
Yelemani Trio  ontstond in maart 2014 toen Moussa, Mathias en Giovanni besloten vanuit een gemeenschappelijke liefde voor Afrikaanse en geïmproviseerde muziek een groep te vormen. Hun muziek put uit verscheidene Burkinabé tradities, maar ook uit jazz, impro, rock, psychedelica en elektronische muziek. Het resultaat is een exotisch klankavontuur waar dialoog, creatie en positieve energie centraal staan…

 

Vrijdag 28 oktober

Tickets:

  • Enkel film: € 2 (Uitpas kansentarief), € 4 (Uitpas), € 7 (vvk), € 10 (adk)
  • Enkel concert: € 12 (Uitpas), € 15 (vvk), € 18 (adk)
  • Combi film/concert: € 14 (Uitpas), € 17 (vvk), € 20 (adk)

 

Om 20u00 (Kelderzaal)

-Korte documentaire: Obuntu bulamu van Joseph Kitsha (Oeganda, 2020) (22 min.) 

Gesproken: Engels en Luganda/Ondertiteld: Engels

Het project Obuntu bulamu heeft tot doel de participatie, inclusie en kwaliteit van leven van kinderen met een handicap in Oeganda te verbeteren door middel van een interventie genaamd Obuntu bulamu. De Obuntu bulamu-interventie bestaat uit peer-to-peer-ondersteuning van kinderen, ouders en leraren, mentoring op het werk, infrastructurele veranderingen, ontwikkeling van leermateriaal met behulp van lokaal beschikbare materialen en bewustmakingsactiviteiten. De documentaire biedt een hoopvol perspectief op de levensomstandigheden van Oegandese kinderen die extra zorg nodig hebben. 

 

Gevolgd door een panelgesprek met Dr. Femke Bannink Mbazzi (UGent en MRC/UVRI & LSHTM Uganda Research Unit), Elizabeth Kawesa en Ruth Nalugya (MRC/UVRI & LSHTM Uganda Research Unit), en gemodereerd door Prof. Elisabeth De Schauwer (UGent)

 

-Documentaire: Libende Boyz van Wendy Bashi (DR Congo/België, 2021) (46 min.)

Gesproken: Lingala en Kiswahili/Ondertiteld: Engels

Sinds oktober 2014 leeft de bevolking van Beni (Noord-Kivu) in permanente angst. In deze hectische en chaotische context droomt een groep jonge rappers en muzikanten van glorie en succes. Ze noemen zichzelf "Libende Boyz", wat "IJzeren mannen" betekent. Ze geloven dat Beni op een dag niet meer vergeleken zal worden met Mosul, maar met Los Angeles. Deze film is hun verhaal!

 

Om 22u00 (Turbinezaal)

 -Slotconcert met L'Orchestre MRCI (Mythique Rumba Congolaise Internationale)

De cavacha is een stijl en een referentie in de moderne Congolese rumba. Dit orkest van 18 muzikanten, samengesteld uit artiesten die deel uitmaakten van de legendarische bands uit de jaren 1970 en 1980, zal het publiek meenemen op een trip langs de ritmes die Afrika en de hele wereld aan het dansen zet.