Boekvoorstelling: “In het spoor van Fanon” door Koen Bogaert

07-02-2023

 

‘Dekolonisering, gericht op het veranderen van de orde van de wereld, is een programma van totale wanorde.’ Woorden van de legendarische Martinikaans-Franse psychiater, filosoof en revolutionair Frantz Fanon. Koen Bogaert opent er zijn boek mee. Want wat als je consequent dekoloniseert? Dekolonisering is geen eenvoudig stappenplan dat je even implementeert. Het is in de eerste plaats een sociale en intellectuele strijd, een revolutionair project zelfs, dat start met de radicale verbeelding van een totaal nieuwe samenleving.

In dit boek trekt Koen Bogaert alle draden samen van zijn studie van een reeks dekoloniale denkers, van Fanon tot C.L.R. James, Michel-Rolph Trouillot, Sylvia Wynter en Priyamvada Gopal. In hun spoor neemt hij je mee in een geschiedenis die ruim vijfhonderd jaar overspant, van de koloniale symbiose tussen staten en bedrijven, de uitvinding van ‘ras’ tot de Haïtiaanse Revolutie en de hedendaagse heropflakkering van het mondiale protest.

Op 7 februari stellen we het voor in De Expeditie, Dok-Noord 4/F, Gent. Neslihan Dogan modereert. Panel: Sibo Kanobana, Philsan Osman en Koen Bogaert.

https://www.mo.be/boekvoorstelling-het-spoor-van-fanon-koen-bogaert