Marktopportuniteiten (export & import) in Congo voor Vlaamse KMO’s

25-02-2022

 

Marktopportuniteiten (export & import) in Congo voor Vlaamse KMO’s.

Heel lang keken onze ondernemers oostwaarts voor export en import en dan vooral naar India en China. De verstoring van de Aziatische aanvoerlijnen door COVID dwong ons dit wereldbeeld bij te stellen. Sinds de 6de EU-Africa Summit in oktober 2020 staat Afrika weer bovenaan de Europese agenda. 

De tijd is dus rijp om eens een blik te werpen op de Democratische Republiek Congo (DRC).
Dankzij onze gedeelde geschiedenis met de DRC en de recent hernieuwde Belgische toenadering zien wij voor onze KMO’s interessante handelsopportuniteiten.  Bovendien groeide de economie van de DRC in de afgelopen 5 jaar gestaag met 6 à 7% en heeft het land een bevolking van 89 miljoen mensen, waarvan 80% jonger is dan 25 jaar. Tenslotte staat de DRC open voor de globalisering en er is een massale aanwezigheid van ondernemers uit China, Zuid-Afrika, India, Libanon en Turkije die een steeds belangrijkere rol in de Congolese economie spelen. 
Deze nieuwe realiteit weerspiegelt zich in de Belgische handelscijfers. In 2020 bedroeg onze export naar de DRC 372,1 miljoen euro (een forse stijging van 16%) en onze import 99,9 miljoen euro (een nog grotere stijging van 25,7%).

In dit gratis webinar geven wij het woord aan Yves Brosens. Yves is partner bij het advocatenkantoor PKM Africa, en is reeds sinds vele jaren professioneel actief in de DRC. Hij kent het land dan ook als geen ander. Yves bespreekt de marktopportuniteiten in de DRC voor Vlaamse KMO’s die zowel geïnteresseerd zijn in import als export. Yves zal nuttige tips geven hoe men met geduld, het nodige inzicht en een goede begeleiding heel veel kan bereiken op deze uitdagende markt.
Daarnaast zijn er ook nog onze collega’s van Trias die iets zullen vertellen over mogelijkheden voor internationaal ondernemerschap in de cacaosector van de DRC die over tien jaar een exportomzet van 200.000 ton per jaar zal bereiken.

PROGRAMMA

  • 12u30    Inleiding door Koen De Ridder, adviseur UNIZO Internationaal
  • 12u35    Presentatie door Yves Brosens, partner bij het advocatenkantoor PKM Africa
  • 12u55    Inleiding door Trias
  • 13u00    Trias-video ‘ethisch ondernemen, mogelijkheden in de Congolese cacaosector, en de rol van Trias hierin’
  • 13u10    Q&A
  • 13u15    Slotbeschouwing door Koen De Ridder, adviseur UNIZO Internationaal

 

Na inschrijving én enkele dagen voor de start sturen wij je de link door die toegang geeft tot het webinar.

Om in te schrijven: Marktopportuniteiten (export & import) in Congo voor Vlaamse KMO’s. | Internationaal (unizo.be)