Stemmen van Afrika

Date
September 2013 to November 2025
Category
Keywords
talenrijkdom
communicatie
geschiedenis
grammatica
Institutions
Universiteit Leiden (Nederland)
Radbout Universiteit (Nederland)
Research fields
Languages and Literatures

Over dit project

Iedereen kent de Grote Vijf — de vijf dieren die elke safariganger gezien moet hebben — maar slechts weinig mensen kunnen vijf Afrikaanse talen opnoemen. En dat terwijl er tweeduizend zijn! Afrika herbergt een enorme verscheidenheid aan talen en culturen. Deze website wil mensen kennis laten maken met stemmen van Afrika in woord, beeld en geluid.

//plus.google.com/photos/118361743833748547958/albums/5932304176244251697?banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/118361743833748547958/albums/5932304176244251697" target="_blank">Drongofestival</a>)

Mark Dingemanse spreekt op het Drongofestival (foto: Drongofestival)

Europa en Afrika hebben een gedeeld verleden en een gemeenschappelijke toekomst. Er zijn veel mensen van Europese afkomst in Afrika en het Caraïbisch gebied, en het aantal mensen in Europa van Afrikaanse oorsprong neemt toe. Met dit project worden de stemmen van Afrika voor een Nederlandstalig publiek beschikbaar gemaakt. De stemmen staan niet op zich maar vertellen verhalen en delen levensgeschiedenissen.

Stemmen van Afrika is een platform voor informatie over Afrika. De website biedt informatie over orale literatuur, taalfamilies, mengtalen, talen van initiatie, jeugdtalen, talen van Europese oorsprong gesproken in Afrika, gebaren en gebarentalen, muziek, enzovoort. Op de kalender staan activiteiten zoals poëzie, concerten en exposities.

Wie zijn wij?

Stemmen van Afrika wordt gemaakt door een team van taalwetenschappers en Afrika-experts. Het oorspronkelijke initiatief is van Pieter Muysken en Maarten Mous. De website werd gerealiseerd door Mark Dingemanse, Maaike Verrips en Tineke Dijkstra. Robbert van Sluijs is één van de webredacteuren. Lees meer…

Activiteiten

Zie voor geplande activiteiten waar Stemmen van Afrika aan zal deelnemen ook onze agenda.

Presentaties
Stemmen van Afrika is op 28 september 2013 officieel gelanceerd op het Drongofestival. In het Theater van ‘t Woord spraken Mark Dingemanse en Pieter Muysken over taaldiversiteit in Afrika en in het Caribisch gebied. De film Verborgen Boodschappen in Taal ging in première. Het Gospelfabriek projectkoor liet muziek horen uit de Surinaamse en Antilliaanse cultuur waarin Afrikaanse sporen en verborgen betekenissen te beluisteren zijn. En de website werd onthuld en toegelicht door Pieter Muysken. Webredacteur Tineke Dijkstra was de hele dag aanwezig met een interactieve LAB-presentatie van de website. De bezoekers konden daarbij een quiz doen over Afrikaanse talen. Beluister hieronder een interview met oprichter Pieter Muysken over deze dag dat werd uitgezonden door FunX.

 

Stemmen van Afrika on tour
De wetenschappers die de website Stemmen van Afrika maken, kunnen ook bij u op bezoek komen. Wij bieden een avond- of middagprogramma rond de film Verborgen Boodschappen in Taal, aangevuld met een presentatie van een van onze wetenschappers.  Het programma kan worden uitgebreid met andere elementen. Zo was er tijdens het Drongofestival een optreden van het Gospelfabriek projectkoor, dat liedjes zong uit de slaventijd en muziek liet horen uit de Surinaamse en Antilliaanse cultuur waarin Afrikaanse sporen en verborgen betekenissen te beluisteren zijn. Voor meer informatie en boekingen, neem contact op met de Taalstudio: info@taalstudio.nl, of telefonisch: 020-5285077.

 

Op 30 maart gaf Pieter Muysken een inleidend “college” en een presentatie over de website in de reeks Museum Colleges van het Afrika Museum in Berg en Dal. Ondanks het mooie weer waren er vrij veel mensen. De film Verborgen Boodschappen van Miranda van der Spek trok veel aandacht, en bleek goed aan te sluiten bij de prachtige collectie van het museum zelf. Pieter Muysken nodigde het publiek uit om zelf ook bijdrages te gaan leveren aan de website Stemmen van Afrika.

Sponsor

Het project Stemmen van Afrika is tot stand gekomen dankzij een subside van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen aan aanvragers Pieter Muysken en Maarten Mous.