Boekvoorstelling: Van Liefdadig Naar Rechtvaardig

19-10-2021

Hoe pak je mondiale ongelijkheid aan? Wat betekent internationale solidariteit? Hoe biedt ze antwoorden op globale uitdagingen?

11.11.11-directeur Els Hertogen stelde een boek samen dat antwoorden wil bieden op deze vragen: Van Liefdadig naar Rechtvaardig. Over deze mogelijke antwoorden en de implicaties daarvan voor de stad, voor de universiteit, voor de beweging voor internationale solidariteit, en voor iedereen die zich wil inzetten voor mondiale rechtvaardigheid, gaat Els Hertogen in gesprek met Hafsa El-Bazioui (Stad Gent), Nyanchama Okemwa (Hand in Hand tegen Racisme en European Network of People of African Descent) en Koen Vlassenroot (Conflict- en Ontwikkelingsstudies, Universiteit Gent), gemodereerd door Sibo Rugwiza Kanobana (Taal- en Letterkunde, UGent).

 

Conflicten, mensenrechtenschendingen, armoede, klimaatverandering, (gedwongen) migratie, discriminatie … Er is nog steeds te veel onrecht in onze wereld. De grondoorzaken hiervan worden niet aangepakt en internationale solidariteit wordt nog te vaak tot ontwikkelingssamenwerking vernauwd. Hoog tijd voor heldere analyses en visies op de toekomst.

 

Kan er sprake zijn van gelijkwaardige samenwerking in een wereld die de koloniale erfenis nog niet van zich afschudde? Waar zit de ongelijkheid die we vandaag moeten aanpakken? Hoe vullen we internationale solidariteit best in om dit écht aan te pakken?

 

Op deze avond reflecteren we over hoe rechtvaardige oplossingen zich kunnen concretiseren in lokaal engagement, door de Stad Gent en haar inwoners, aan de Universiteit en in de beweging voor internationale solidariteit.

 

Praktisch

Deze activiteit is gratis. Vooraf inschrijven is aangewezen.
De activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

Het lokaal is ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang van de bibliotheek op de PLATTEBERG. De Platteberg is bereikbaar via de Korianderstraat, naast de Minard Schouwburg en ligt één niveau lager dan de hoofdingang van bibliotheek De Krook. Je kan links van de hoofdingang de trap naar beneden nemen of de lift aan de overkant van het Makebaplein.

 

Sessies

 • di 19 oktober '21
  19:30 - 21:30
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart
   

Prijs

 • Free
  € 0
   

Begeleiding

 

Hafsa El-Bazioui

Hafsa El-Bazioui vervoegt vanaf januari 2022 het schepencollege in Gent en is bevoegd voor…
Meer over Hafsa El-Bazioui
 

Sibo Kanobana

Sibo Rugwiza Kanobana is verbonden aan de Vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie en aan CESSMIR…
Meer over Sibo Kanobana
 

Els Hertogen

Els Hertogen is directeur van 11.11.11, de Koepel van Internationale Solidariteit. Van kindsbeen af…
Meer over Els Hertogen
 

Nyanchama Okemwa

Nyanchama Okemwa is een dekoloniaal deskundige, Pan-Afrikanist en verdediger van de mensenrechten.…
Meer over Nyanchama Okemwa
 

Koen Vlassenroot

Koen Vlassenroot is hoogleraar in de politieke wetenschappen aan de vakgroep Conflict- en…
Meer over Koen Vlassenroot